Katia Roman-Trzaska

Jajka pieczone z kurkami i parmezanem


Przepis z programu Little Chef (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia francuska

odsłon: 7995

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 łyżeczka miękkiego masła

1 jajko

2 łyżki słodkiej śmietanki

1 łyżka pokrojonych na małe kawałki i usmażonych kurek

1 łyżeczka parmezanu lub innego ostrego sera

oliwa do obsmażenia kurek

sól

pieprz

świeży tymianek (jeśli nie masz, użyj tymianku suszonego)

 

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 170 stopni C. Oczyść kurki i obsmaż je na oliwie. Posmaruj kokilkę masłem, posyp solą i pieprzem. Na spód połóż ok. 1 łyżkę kurek, posyp listkami świeżego tymianku. Do miseczki wbij jajko, delikatnie przelej je do kokilki. Dodaj 2 łyżki śmietanki, tak by nie zalać żółtka. Posyp startym parmezanem. Na blachę do pieczenia wlej trochę (ok. 2 cm) ciepłej wody. Kokilki mają stać w wodzie. Piecz 10 minut. Żółtko powinno być ledwo ścięte.

powrót

Podobne przepisy

Pasta z szynką
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa z nowalijek i koperku
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Babka kakaowa
Marieta  Marecka
Przepis z programu Mała Improwizacja (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Potrawy wielkanocne, Babki i babeczki, Ciasta wielkanocne
Pasztet z kaczych wątróbek
Przepis z programu Szefowie kuchni (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Szynka pieczona
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.