Mark  Bittman

Jajecznica z ostrygami i boczkiem


Przepis z programu Minimalista (odc.62)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Jajecznica z ostrygami i boczkiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 łyżki oliwy

¼ szklanki boczku pokrojonego w kostkę

½ szklanki pokrojonych na plasterki grzybków shitake (bez korzonków)

sól i pieprz

6 lub więcej obranych ostryg

4 – 5 jaj

siekana natka pietruszki

 

 

Przygotowanie:


Wlać olej na patelnię, rozgrzać na średnim ogniu, po minucie dodać boczek. Smażyć przez minutę, dodać grzyby shitake i szczyptę soli. Smażyć, od czasu do czasu mieszając i wyregulować ogień, żeby boczek i grzyby ładnie się zrumieniły, a nie przypaliły. Dodać ostrygi, zamieszać, smażyć aż będą pulchne i twarde czyli ok. 1 minuty. Wyłączyć ogień. W misce ubić jaja, doprawić solą i pieprzem, dodać natkę pietruszki. Wlać na patelnię, postawić na średnim ogniu i smażyć, często mieszając i zeskrobując jajecznicę z boków patelni. Jajecznica jest gotowa, kiedy jaja są ścięte, ale danie zachowało półpłynną konsystencję. Podawać natychmiast.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.