Jajecznica z ostrygami i boczkiem

Jajecznica z ostrygami i boczkiem
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Minimalista (odc.62)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa
Ilość osób:
2

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy
  • ¼ szklanki boczku pokrojonego w kostkę
  • ½ szklanki pokrojonych na plasterki grzybków shitake (bez korzonków)
  • sól i pieprz
  • 6 lub więcej obranych ostryg
  • 4 – 5 jaj
  • siekana natka pietruszki

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wlać olej na patelnię, rozgrzać na średnim ogniu, po minucie dodać boczek. Smażyć przez minutę, dodać grzyby shitake i szczyptę soli. Smażyć, od czasu do czasu mieszając i wyregulować ogień, żeby boczek i grzyby ładnie się zrumieniły, a nie przypaliły. Dodać ostrygi, zamieszać, smażyć aż będą pulchne i twarde czyli ok. 1 minuty. Wyłączyć ogień. W misce ubić jaja, doprawić solą i pieprzem, dodać natkę pietruszki. Wlać na patelnię, postawić na średnim ogniu i smażyć, często mieszając i zeskrobując jajecznicę z boków patelni. Jajecznica jest gotowa, kiedy jaja są ścięte, ale danie zachowało półpłynną konsystencję. Podawać natychmiast.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA