Nadia G.

Jajeczne fettucine z różowym sosem


Przepis z programu Bitchin' Kitchen (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Jajeczne fettucine z różowym sosem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 kraby

350 g jajecznego makaronu fettucine

2 łyżki masła

1 zmiażdżony ząbek czosnku

1 szklanka słodkich pomidorków koktajlowych

pokrojonych na połówki

szczypta płatków ostrej chilli

szczypta soli morskiej

szczypta świeżo mielonego pieprzu

szczypta cukru trzcinowego

1½ szklanki śmietany 12%

1/3 szklanki słodkiego groszku

1/3 szklanki świeżo tartego parmezanu

1 pęczek natki pietruszki

drobno posiekany

 

 

Przygotowanie:


Ugotuj kraby we wrzątku w 10 min. Obierz mięso i odłóż na bok. Ugotuj fettucine al dente w osolonym wrzątku i odsącz. Rozgrzej masło w rondlu, na średnim ogniu. Dorzuć czosnek, szczyptę płatków chilli i podduś przez 2 min. Dodaj do rondla pomidorki, sól morską, cukier i świeżo mielony pieprz. Smaż 8 min, aż pomidorki puszczą jasny sok. Dodaj śmietanę i zagotuj. Gdy śmietana zawrze, zmniejsz płomień i dodaj groszek, prawie cały parmezan i prawie całą natkę pietruszki. Zamieszaj i podgrzewaj przez 8 minut, aż sos zgęstnieje. Delikatnie wmieszaj do sosu mięso krabowe i podgrzewaj jeszcze 2 min. Wymieszaj ugotowany makaron fettucine z sosem za pomocą szczypiec. Podawaj danie posypane parmezanem i siekaną natką pietruszki.

powrót

Podobne przepisy

Orecchiette z mulami, ziemniakami i cukinią
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
(odc.01) spaghettini z krabem, cytryną i chili
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Karczochy z makaronem penne
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU na Sycylii (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Makaron bucatini na sposób wyspiarzy z Lipari
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Makaron z rakami a la Ćwierczakiewiczowa
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.