Gary  Rhodes

Jaja po benedyktyńsku


Przepis z programu Gary Rhodes za stołem (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

Jaja po benedyktyńsku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki sosu holenderskiego:

2 żółtka

nieco soku z cytryny

nieco wody

175g masła

sól i pieprz

1 łyżka stołowa posiekanego estragonu



Składniki dania:

2 bułeczki

masło (do smarowania)

4 plastry szynki

gorąca woda (do podlania szynki)

4 jaja

garnek z wrzątkiem (do gotowania jaj w koszulkach)

ocet z białego wina

oliwa (do polania)



Przygotowanie sosu:

Roztop masło na patelni i przecedź przez sito, żeby pozbyć się zanieczyszczeń. Żółtka, sok z cytryny i wodę ubij na puszystą masę nad garnkiem z wrzątkiem. Podgrzane żółtka zgęstnieją. Stopniowo znikną bąbelki i powstanie gęsta masa. Zdejmij z garnka i ucieraj, żeby żółtka się nie zwarzyły. Wlewaj stopniowo roztopione masło, bez przerwy ucierając. Sos powinien być lśniący i gładki. Dopraw solą i pieprzem. Jeśli sos stanie się lepki, rozcieńcz go sokiem z cytryny i wodą. Nie powinien spływać z wierzchu łyżki. Dodaj posiekany estragon i wymieszaj.



Przygotowanie dania:

Bułeczki rozetnij na pół i posmaruj masłem. Plastry szynki ułóż w naczyniu, polej kilkoma łyżkami gorącej wody. Przykryj folią spożywczą. Wstaw na 10-30 sekund do mikrofalówki, zależnie od jej mocy.

Zagotuj wodę w dużym rondlu postawionym na silnym ogniu. Dolej nieco octu z białego wina. Trzepaczką zamieszaj wodę, żeby pośrodku powstał wir. Wbij jajo na środku garnka. Opiecz bułeczki pod grillem, aż będą złociste, a masło się roztopi. Ostrożnie wyjmij jajo łyżką cedzakową. Posyp solą i pieprzem. Na środku talerza połóż bułeczkę, następnie złożony plaster szynki, na wierzch nałóż jajo i polej sosem. Skrop oliwą sos i talerz wokół potrawy.



Opracowano na podstawie programu „Gary Rhodes za stołem, odc. 5”



powrót

Podobne przepisy

Kołacz z bundzem i grillowanymi warzywami
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc. 4)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kanapka z łososiem, jajkiem i marynowaną cebulą
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska
Miętowy kuskus
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Włoski, faszerowany bakłażan
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Jajka po wiedeńsku
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.