Jaja faszerowane

Jaja faszerowane
Oceń przepis:
17 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Minimalista (odc.28)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa
Ilość osób:
4

Składniki:

  • ok. 100 g krewetek
  • obranych i pozbawionych żyły
  • 4 jaja
  • 2-3 łyżki dobrych oliwek
  • posiekane
  • 1 łyżka zmielonej cebuli
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki i jeszcze trochę do przybrania
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki majonezu

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zagotować wodę w małym rondlu. Wrzucić krewetki i gotować, aż staną się różowe, ok. 2 minut. Wyjąć łyżką cedzakową. Ostudzić, posiekać. Włożyć do rondla jaja, w razie potrzeby dolać wody, aby je pokryła. Kiedy woda się zagotuje, wyłączyć gaz. Przykryć rondel i poczekać 9 minut, jeśli jaja są duże 10. Po tym czasie zanurzyć jaja w bardzo zimnej wodzie. Kiedy wystygną na tyle, że nie parzą w palce, obrać. Przekroić jaja na pół wzdłuż i wyjąć żółtka. Włożyć 3 żółtka do średniej wielkości miski i rozgnieść. Dodać drobno pokrojone krewetki, pozostałe składniki i dobrze wymieszać. Nałożyć masę do białek. Pokruszyć na wierzchu pozostałe żółtka i przybrać natką pietruszki. Podawać lub przykryć folią i przechowywać w lodówce do 24 godzin.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA