Agnieszka Kręglicka

Jagnięcina z tapenadą i pieczonymi bakłażanami


Przepis z programu Para w kuchni Święta (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Jagnięcina z tapenadą i pieczonymi bakłażanami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

20 kotlecików jagnięcych z kostką

20 plastrów bakłażana grubości 1,5 cm

20 cienkich plastrów koziego sera z rolady pleśniowej

 

Tapenada

3 garście czarnych oliwek bez pestek

4 ząbki czosnku

50g migdałów bez skórki

2 łyżeczki suszonego oregano

szklanka oliwy extra vergine

sól, pieprz

Przygotowanie:

Kotleciki jagnięce lekko posolić, oprószyć pieprzem i zwilżyć oliwą. W malakserze pokruszyć migdały na grubość drobnej kaszy, odłożyć. Do malaksera wrzucić oliwki, czosnek, oregano i wlać pół szklanki oliwy. Zmiksować na krem. Dolać oliwy jeśli krem jest suchy. Dodać pokruszone migdały, wymieszać. Na każdym kotleciku ułożonym na blasze do pieczenia rozsmarować grubą warstwę tapenady. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C, około 15 -20 minut, aż mięso będzie gotowe.
Plastry bakłażana posolić, by puściły sok. Natrzeć rozciętym ząbkiem czosnku i oliwą. Piec ok. 15 minut w temperaturze 170 stopni C. Wyjąć z piekarnika, przykryć plastrami sera koziego i ponownie wstawić do piekarnika zwiększając temperaturę do 200 stopni C. Piec aż ser się zrumieni. Podawać do mięsa.

powrót

Podobne przepisy

Kotlety schabowe z jabłkami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Indyk w ziołach
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tortille
Agata Jędraszczak
Przepis z programu ImprezuJEMY (odc.6)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Wołowina z woka z liśćmi la lot
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Polędwica po budapeszteńsku
Gosia  Molska
Przepis z programu Po-smak świata: Węgry (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia węgierska
Taco z kurczakiem
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.