Agnieszka Kręglicka

Jagnięcina z tapenadą i pieczonymi bakłażanami


Przepis z programu Para w kuchni Święta (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Jagnięcina z tapenadą i pieczonymi bakłażanami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

20 kotlecików jagnięcych z kostką

20 plastrów bakłażana grubości 1,5 cm

20 cienkich plastrów koziego sera z rolady pleśniowej

 

Tapenada

3 garście czarnych oliwek bez pestek

4 ząbki czosnku

50g migdałów bez skórki

2 łyżeczki suszonego oregano

szklanka oliwy extra vergine

sól, pieprz

Przygotowanie:

Kotleciki jagnięce lekko posolić, oprószyć pieprzem i zwilżyć oliwą. W malakserze pokruszyć migdały na grubość drobnej kaszy, odłożyć. Do malaksera wrzucić oliwki, czosnek, oregano i wlać pół szklanki oliwy. Zmiksować na krem. Dolać oliwy jeśli krem jest suchy. Dodać pokruszone migdały, wymieszać. Na każdym kotleciku ułożonym na blasze do pieczenia rozsmarować grubą warstwę tapenady. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C, około 15 -20 minut, aż mięso będzie gotowe.
Plastry bakłażana posolić, by puściły sok. Natrzeć rozciętym ząbkiem czosnku i oliwą. Piec ok. 15 minut w temperaturze 170 stopni C. Wyjąć z piekarnika, przykryć plastrami sera koziego i ponownie wstawić do piekarnika zwiększając temperaturę do 200 stopni C. Piec aż ser się zrumieni. Podawać do mięsa.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.