Anjum  Anand

Jagnięcina z Hajdarabadu


Przepis z programu Łatwa kuchnia indyjska (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Jagnięcina z Hajdarabadu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Marynata

1 łyżeczka kurkumy

1 łyżeczka mielonych nasion kopru włoskiego

1 łyżeczka garam masala

1 łyżka białych nasion maku

3 duże ząbki czosnku

1 łyżka świeżego imbiru, obranego i grubo posiekanego

1 średnia cebula, grubo pokrojona

2 średnie pomidory, grubo pokrojone



Mięso

800 g jagnięciny z kością, pokrojonej na małe kawałki

3 łyżki oleju roślinnego

¾ łyżeczki nasion czarnuszki

1 łyżeczka nasion kminu

500 ml wody

5-8 zielonych papryczek jalapeño, przeciętych na pół i wypestkowanych

2-3 łyżeczki pasty tamaryndowej

sól do smaku

2 garście posiekanej świeżej kolendry



Przygotowanie

Umieścić wszystkie składniki marynaty w blenderze i zmiksować na gładką masę. Włożyć jagnięcinę do marynaty i odstawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Rozgrzać w rondlu dwie łyżki oleju, dodać nasiona czarnuszki i kminu, i prażyć około pół minuty, aż kmin zbrązowieje. Dodać jagnięcinę i gotować na średnim ogniu, często mieszając, 12-15 minut. Wlać wodę i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 35-40 minut. Od czasu do czasu mieszać i w razie potrzeby dolać wody. W połowie gotowania rozgrzać na patelni pozostały olej i obsmażyć papryczki, dwie minuty, często mieszając. Przełożyć do jagnięciny. Kiedy jagnięcina będzie miękka, dodać pastę tamaryndową, zamieszać, posolić do smaku. Jeśli sos jest za gęsty, wlać trochę wody. Dodać świeżą kolendrę, zamieszać i podawać.





Opracowano na podstawie programu „Łatwa kuchnia indyjska”.

powrót

Podobne przepisy

Kluski z kurczakiem, jarzynami i orzeszkami ziemnymi
Przepis z programu Nancy Lam Orzechowe noce (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska
Kurczak z sałatką z fasoli i fenkuła
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.11)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Polędwica w sosie kawowym
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Sznycle w panko
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.