Jagnięcina z groszkiem

Przepis z programu Dwóch łakomych Włochów (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Jagnięcina z groszkiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 kg łopatki jagnięcej bez kości

sól i świeżo zmielony pieprz

10 łyżek oliwy

2 cebule

1 duża marchew

1 łodyga selera

5 ząbków czosnku

5 filecików anchois

1 czerwona papryczka chilli

garść gałązek tymianku

250 ml białego wina

2 łyżki octu z białego wina

400 g ziemniaków

200 g pomidorków koktajlowych

250 g świeżego lub mrożonego groszku

100 ml wody

chleb do podania

 

 

Przygotowanie:


Pokroić mięso na kawałki, przełożyć na talerz, posypać solą i pieprzem, dobrze wymieszać i odstawić na bok. Cebulę, marchew i czosnek obrać. Cebulę grubo posiekać. Marchew i seler pokroić na kawałki. Chilli pokroić na plasterki (przedtem ew. usunąć pestki). Wyjąć groszek z zamrażarki i zostawić w temperaturze pokojowej. W dużym garnku rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, marchew i seler. Smażyć na średnim ogniu, aż zmiękną. Dorzucić całe, lekko zgniecione ząbki czosnku, chilli i anchois. Mieszając smażyć, aż fileciki się niemal rozpadną. Wrzucić mięso i obsmażyć ze wszystkich stron na dużym ogniu. Dodać tymianek, wlać wino, zamieszać i gotować, aż połowa płynu odparuje. Dodać ocet i zamieszać. Zmniejszyć płomień, przykryć i gotować 20 minut na małym ogniu. Ziemniaki dobrze umyć i osuszyć, zależnie od wielkości pokroić na ćwiartki lub mniejsze kawałki. Pomidorki przekroić na pół. Wrzucić do garnka ziemniaki, pomidorki i groszek, zamieszać, wlać wodę, przykryć pokrywką lub arkuszem folii aluminiowej i dusić na małym ogniu 40 – 45 minut. Jeśli sos jest zbyt rzadki, pogotować parę minut bez przykrycia, by odparować nadmiar płynu. Zdjąć z ognia, rozłożyć na talerze i podawać z chlebem.

powrót

Podobne przepisy

Grillowany kurczak w tajskiej marynacie
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Długie upalne dni (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Kotleciki cielęce smażone na soli
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Steki wołowe z prażonymi jabłkami i kaszą gryczaną
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Smażony kurczak
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Smażona konserwowa wołowina
Delia  Smith
Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith odc.2
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.