Jagnięcina z grilla z sałatką pomidorową

Przepis z programu Pyszne weekendy Billa (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Jagnięcina z grilla z sałatką pomidorową
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Na jagnięcinę:

2 łyżki oliwy extra vergine plus odrobina do skropienia

2 łyżeczki posiekanego świeżego tymianku

2 ząbki czosnku

1,2 kg łopatki jagnięcej bez kości



Na dressing:

60 ml oliwy

2 łyżki soku z cytryny

2 łyżeczki harissy

2 łyżki posiekanej kolendry



Na sałatkę:

1 i ½ cytryny

4 dojrzałe pomidory, każdy podzielony na 6 cząstek

250 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół

1 mała czerwona cebula, bardzo drobno posiekana

2 łyżki oliwy extra vergine



Do podania:

3 łyżki posiekanej mięty

6-12 płaskich chlebków

jogurt grecki





Jagnięcina:

Połącz oliwę, tymianek i czosnek. Powstałą miksturą natrzyj mięso. Dopraw solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Rozgrzej grill albo patelnię grillową na średnim ogniu. Połóż jagnięcinę na grillu lub na patelni skórą do dołu i zmniejsz ogień. Nakryj pokrywką lub folią aluminiową i piecz 10 minut. Obróć mięso, znów nakryj i grilluj jeszcze 20 minut lub do momentu, gdy mięso dojdzie, lecz pozostanie różowe w środku.



Dressing:

W dużym żaroodpornym naczyniu połącz oliwę, sok z cytryny, harissę i kolendrę. Gdy jagnięcina będzie gotowa, umieść ją w naczyniu i polej dressingiem. Niech jagnięcina odpoczywa 15 minut. W tym czasie obróć ją jeden raz.



Sałatka:

Zetrzyj skórkę z cytryny i zachowaj do dekoracji. Ostrym nożem obierz skórkę i pokrój cytrynę w cienkie plastry. Cząstki pomidorów i pomidorki koktajlowe ułóż na talerzu. Udekoruj plastrami cytryny i czerwoną cebulą. Skrop oliwą i sokiem z cytryny. Pokrój jagnięcinę w cienkie plastry, podaj z mięsnymi sokami z dressingiem. Udekoruj miętą i skórką cytrynową. Podawaj z płaskimi chlebkami, jogurtem i sałatką z pomidorów.



© Bill Granger









powrót

Podobne przepisy

Kanapka z wołowiną i cebulą
Jamie  Oliver
Przepis z programu Grzeszne przyjemności z Jamiem (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
Gicz cielęca z kremem z nasion sosny i esencją sardelową
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Fińska grochówka
Dave  Myers
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
Kurczak Marengo
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Zapiekanka z kiełbasek i ziemniaków z rozmarynem
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dzień po dniu (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.