Ainsley Harriot

Jagnięcina rogan josh


Przepis z programu Ekspres Ainsleya dla smakoszy (odc.8)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Jagnięcina rogan josh
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

gicze jagnięce

kilka cebul

650 ml bulionu z jagnięciny (lub z kostki rosołowej)

jogurt naturalny (duże opakowanie)

mąka

chili w proszku

łyżka mielonych nasion kolendry

szczypta suszonego imbiru

świeżo starta gałka muszkatołowa

sól

olej (słonecznikowy

z orzechów ziemnych lub kukurydziany)

kilka pomidorów

 

 

Przygotowanie:


W miseczce wymieszać mąkę, chili, kolendrę, kardamon, imbir, gałkę muszkatołową i sól. Chili w proszku powinno stanowić połowę objętości mąki. Obtoczyć mięso w panierce i obsmażyć na oleju na blasze, na której będzie później pieczone. Zrumienione gicze przełożyć na talerz, na blachę wrzucić posiekaną cebulę, podsmażyć i wsypać resztki panierki. Dolać bulion z jagnięciny i jogurt, wsypać trochę roztartego kardamonu (bez łusek) i kilka nitek szafranu. Dodać pokrojone pomidory. Włożyć mięso, przykryć szczelnie blachę folią aluminiową i wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 185 stopni przez około dwie godziny. Podawać z gotowanym ryżem.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.