Antony Worrall Thompson

Jagnięcina mechoui


Przepis z programu Antony w Maroku (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia arabska

Jagnięcina mechoui
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

udziec jagnięcy o wadze około 3 kg

wytrybowany i przecięty tak

by dał się rozłożyć na płasko („motyl z udźca jagnięcego”)

 

 

Przygotowanie:


Włożyć mięso do miski lub plastikowego pojemnika. Wymieszać składniki marynaty i natrzeć nią mięso. Przykryć folią spożywczą i włożyć na noc do lodówki lub zostawić na 2-3 godziny w temperaturze pokojowej. Jeśli mięso stało w lodówce, przed pieczeniem wyjąć i zostawić, żeby doszło do temperatury pokojowej. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 stopni. Wyjąć mięso z marynaty i posolić. Ułożyć w brytfance i zawinąć w folię aluminiową, tak, by w środku zostało powietrze, ale brzegi były szczelne. Piec 2-2 ½ godziny, w zależności od tego, czy mięso ma być wypieczone czy lekko krwiste. Po tym czasie zdjąć folię i piec dalsze 30 minut, aż mięso się przyrumieni. Przed pokrojeniem zostawić na 20 minut, żeby odpoczęło. Podawać posypane listkami mięty.

powrót

Podobne przepisy

Zapiekanka z kiełbasek i ziemniaków z rozmarynem
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dzień po dniu (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Ragoût z wołowiny i ciecierzycy
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Mielone kotlety z sarny z chlebowo-grzybowym sosem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Kolorowa Tortilla - Bartosz Adamek
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Carpaccio
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.