Tomasz Jakubiak

Jagnięcina duszona z jesiennymi warzywami pod ciastem francuskim


Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

odsłon: 7143

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

40 dag jagnięciny najlepiej z łopatki

2 średnie białe cebule pokrojone w ósemki

2 średnie pory pokrojone na 2 cm kawałki

4 ząbki czosnku

łyżka mąki

2 szklanki pokrojonych pomidorów z puszki

1 papryka czerwona pokrojona kwadraty 1x1 cm

1 papryka zielona pokrojona kwadraty 1x1 cm

1 papryczka chili lub łyżeczka pieprzu kajeńskiego

łyżeczka posiekanej świeżej kolendry

2 liście laurowe

400 ml jogurtu naturalnego

ciasto francuskie

2 żółtka

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Mięso pokrój w grubą kostkę i marynuj w jogurcie co najmniej 5h. Po upływie czasu wyjmij mięso i odciśnij z jogurtu (jogurt zostaw). W rondlu na rozgrzanym oleju przesmaż mięso, a pod koniec smażenia dodaj mąkę, chwilę mieszaj i przełóż do miski. W tym samym rondlu przesmaż warzywa i duś około 10 minut. Do warzyw dorzuć mięso, jogurt, pomidory i kolendrę. Kiedy składniki są dokładnie połączone przełóż do brytfanki lub innego żaroodpornego naczynia. Brytfankę przykryj ciastem francuskim i posmaruj żółtkiem. Piecz około 1h w temperaturze 170 stopni C. Przed podaniem posyp gotowy gulasz kolendrą.

powrót

Podobne przepisy

Potrawka wołowa w piwie po trydencku
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Schab jagnięcy w cieście chlebowym
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Zupa z klopsikami
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Potrawka z wołowiny w sosie piwnym po flamandzku
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia belgijska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.