Delia  Smith

Jagnięce nerki z musztardą


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Jagnięce nerki z musztardą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

pół kilograma jagnięcych nerek

cebula

pieczarki

90 ml białego

wytrawnego wina

musztarda w proszku

musztarda pełnoziarnista

200 ml świeżej śmietany

 

 

Przygotowanie:


Nerki kroimy wzdłuż na pół ostrym nożem, a następnie nożyczkami wycinamy biały rdzeń i zdejmujemy z nich skórę. Smażymy je 3 minuty – po półtorej na każdej stronie. Zdejmujemy z patelni i smażymy na niej pokrojoną cebulę i pieczarki. Gdy grzyby puszczą sok – dolewamy 90 mililitrów białego, wytrawnego wina, a kiedy większość płynu odparuje – dodajemy czubatą łyżeczkę sproszkowanej musztardy angielskiej i dwie czubate łyżeczki musztardy pełnoziarnistej. Dodajemy śmietanę, doprawiamy, mieszamy i gotujemy, aż znów odparuje połowa płynu. Na koniec wrzucamy do sosu nerki, podgrzewamy i podajemy.

powrót

Podobne przepisy

Stek teriyaki
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Kurczak z kokosem
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia koszerna

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.