Emeril Lagasse

Jagnięce kotleciki z dodatkiem rozmarynu i miętowym pesto


Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Jagnięce kotleciki z dodatkiem rozmarynu i miętowym pesto
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

12 pojedynczych kotlecików z mostka jagnięcego z kostkami

½ szklanki oliwy z oliwek

2 łyżki posiekanego czosnku

2 łyżki posiekanych liści rozmarynu

2 łyżki posiekanych liści mięty

4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy

2 łyżeczki mieszanki przypraw (przepis poniżej)

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka drobno startej skórki pomarańczy

½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

miętowe pesto (przepis poniżej)

 

 

Przygotowanie:


Kotleciki przenieść do naczynia do zapiekania. W dużej misce wymieszać oliwę z oliwek, czosnek, rozmaryn, miętę, sok i skórkę z pomarańczy, mieszankę przypraw, sól i pieprz. Przygotowaną w ten sposób marynatą polać jagnięcinę. Mięso przewrócić na drugą stronę, by całe było pokryte marynatą. Odstawić na bok na godzinę (ewentualnie mięso można przykryć i wstawić do lodówki na nie więcej niż 4 godziny). Grilla rozgrzać do średniej temperatury. Każdą stronę kotlecika smażyć 2-3 minuty. Podawać z miętowym pesto.

powrót

Podobne przepisy

Zupa z klopsikami
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Gicz cielęca z kremem z nasion sosny i esencją sardelową
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.