Aaron Craze

Jagnięce kofty w plackach pita z bakłażanowym dressingiem


Przepis z programu Rude Boy w kuchni (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia arabska

Jagnięce kofty w plackach pita z bakłażanowym dressingiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0






Kofty:

500 g mielonej jagnięciny

2 gałązki rozmarynu

1 łyżeczka kminu rzymskiego

1 łyżeczka ziaren kolendry

2 ząbki czosnku

½ pomarańczy (tylko starta skórka)

1 żółtko

ok. 3 łyżek soli morskiej w płatkach

1 mała garść posiekanej mięty

1 garść posiekanej kolendry



Dressing:

2 bakłażany

½ łyżeczki kminu rzymskiego

150 g jogurtu bałkańskiego

12 listków mięty



Do podania:

6 placków pita

listki świeżej mięty

listki świeżej kolendry



Kofty:

Ubić w moździerzu ziarna kolendry, kmin rzymski i skórkę z pomarańczy. Oberwać listki rozmarynu. Wszystkie składniki umieścić w misce i starannie wyrobić rękami. Porcje mięsa formować rękami w serdelki i nabijać na szpadki. Uformowane kofty włożyć na 30 minut do lodówki, potem upiec na mocno rozgrzanej patelni grillowej, albo pod opiekaczem. Piec około 6 minut, aż zbrązowieją i będą twarde w dotyku.



Dressing:

Rozgrzać piekarnik do 160°C (140°C, jeśli z obiegiem powietrza). Bakłażany piec na blasze około 40 minut, aż zmiękną i na zewnątrz zbrązowieją. Kiedy wystygną, przeciąć je na pół, wyskrobać miąższ i zmiksować go na gładką masę. Dodać kmin rzymski, miętę i jogurt. Doprawić do smaku. Placki pita rozerwać tak, by utworzyły się kieszonki. Do środka włożyć kilka listków kolendry i mięty, koftę i wlać kilka łyżek sosu bakłażanowego.



Przepis opracowany na podstawie programu „Rude Boy w kuchni”.







powrót

Podobne przepisy

Kminkowe ragout z jelenia
Przepis z programu Pieprz, chilli, sól (odc. 6)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
Łata wołowa z anyżem gwiazdkowym
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Chili con carne
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia meksykańska
Kurczak w ziołach
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kurczak w stylu trynidadzkim
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.