Gary  Mehigan

Jądra z czekolady i orzechów laskowych


Przepis z programu Męski weekend (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Jądra z czekolady i orzechów laskowych
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składniki kul

480 g orzechów laskowych prażonych z karmelem

120 g gorzkiej czekolady

200 g czekoladowego ryżu preparowanego



Składniki ganache

250 g czekolady mlecznej

175 g śmietany

50 ml cointreau



Składniki polewy

1 kg polewy czekoladowej

100-200 ml wody

200 g posiekanych orzechów laskowych



4 duże łyżki wazowe

4 mniejsze łyżki wazowe



Przygotowanie

W kąpieli wodnej roztopić orzechy prażone z karmelem i czekoladę. Wymieszać z ryżem preparowanym. Odłożyć w ciepłe miejsce.



Przygotowanie ganache

Doprowadzić śmietanę do wrzenia, wlać do czekolady, mieszać, aż się połączą. Dolać likier, wymieszać. Wypełnić mniejsze łyżki wazowe mieszanką. Postawić pionowo w lodówce, aż masa się zetnie.



Przygotowanie polewy

W rondlu roztopić polewę z wodą. Dodać orzechy, wymieszać i pozostawić w kąpieli wodnej.



Przygotowanie całego deseru

4 duże łyżki wazowe napełnić ryżem z czekoladą. Mniejszym odcisnąć w nich miejsce na czekoladowe kule. Wstawić do lodówki, żeby masa się ścięła. Z lodówki wyjąć mniejsze łyżki wazowe, zanurzyć na chwilę we wrzątku i wyjąć czekoladowe półkule. Skleić przy pomocy polewy i wstawić do lodówki, żeby się ścięły. Z lodówki wyjąć duże łyżki wazowe z masą ryżową. Wyjąć półkule z masy. Umieścić w dwóch mniejsze kule czekoladowe. Posmarować polewą czekoladową. Przykryć półkulami z masy ryżowej i skleić. Wstawić do lodówki, żeby się ścięły. Przed podaniem polać polewą czekoladową, jeszcze raz schłodzić w lodówce, posypać orzechami laskowymi i podawać.



powrót

Podobne przepisy

Krem kawowy z kardamonem
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Puchar gruszkowy według dawnej receptury
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Mus z winogron
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Miodowo-waniliowa panna cotta
Annabel  Langbein
Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym (odc. 3)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
Owoce gotowane w winie chianti
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Holenderski pudding czekoladowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.