Laura Calder

Jabłka z serem kozim, orzeszkami piniowymi i miodem


Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Jabłka z serem kozim, orzeszkami piniowymi i miodem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 łyżki Calvadosu (niekonieczne)

2 – 3 łyżki rodzynków

6 twardych jabłek

na przykład Granny Smith

2 łyżeczki masła

1 łyżeczka cukru

szczypta cynamonu

4 czubate łyżki świeżego sera koziego

2 – 3 łyżki prażonych orzeszków piniowych

2 – 3 łyżki miodu

podgrzanego lub płynnego

 

Przygotowanie:

Podgrzej piekarnik do temperatury 220°C. Zalej rodzynki Calvadosem i odstaw. Usuń gniazda nasienne z jabłek. Przekrój je na pół. Ponakłuwaj skórę igłą albo czubkiem bardzo ostrego noża. Możesz odciąć kawałki jabłek tak, żeby się nie kiwały. Ułóż je skórką do dołu na blasze. Na każdym jabłku połóż 1/2 łyżeczki masła. Następnie posyp je cukrem i cynamonem. Piecz 15 min, aż jabłka zmiękną, ale nie rozpadną się. Wyjmij je z piekarnika. Odcedź rodzynki. Na każdym talerzu ułóż obok siebie dwie połówki jabłek. Dodaj ser kozi. Posyp orzeszkami piniowymi i rodzynkami. Polej miodem.

powrót

Podobne przepisy

Kiełbaski nie całkiem w bułkach
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
Roladka ze świeżych warzyw
Przepis z programu Dietosfera (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia dietetyczna
Proziaki lub fajarcarze
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Burgery z łososia z salsą z mango
Adriana Marczewska
Przepis z programu Ślinotok (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
(odc.009) polenta
Michael  Smith
Przepis z programu Domowy kucharz (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.