Sophie Dahl

Jabłka w toffi z kruszonką


Przepis z programu Apetyczna panna Dahl (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Jabłka w toffi z kruszonką
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 duże jabłka

obrane

pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone na kawałki

4 gruszki

obrane i przekrojone na ćwiartki

125 g niesolonego masła

125 g ciemnobrązowego miękkiego cukru

otarta skórka i sok z 1 pomarańczy

garść fig i garść daktyli

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Do płaskiego rondla albo na patelnię włóż jabłka i gruszki, dodaj masło, cukier oraz skórkę i sok z pomarańczy i smaż na małym ogniu mieszając, aż owoce zmiękną, ale nie będą się rozpadać do zmięknięcia owoców, lecz nie doprowadź do ich rozpadania się.
Wymieszaj mąkę, płatki, masło oraz cukier i zagnieć kruszonkę. Rozłóż owoce w brytfance, na nich kruszonkę i zapiekaj 25-30 min. Podawaj porcje z sosem custard, śmietaną lub lodami waniliowymi.

powrót

Podobne przepisy

Gruszki w verjuice
Annabel  Langbein
Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Porzeczkowe semifreddo
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Galaretka z suszu
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Gruszki w miodzie i winie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Letni deser z owoców
Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.