Anna Olson

Jabłka w polewie toffee


Przepis z programu Na słodko 3 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Jabłka w polewie toffee
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

12 małych jabłek

12 patyczków

2 szklanki cukru

½ szklanki syropu kukurydzianego

¼ szklanki wody

120 g masła

1-2 łyżeczki ekstraktu wanilii

Ew. kolorowa posypka

posiekane orzechy

kawałki czekolady

 

 

Przygotowanie:


Jabłka umyć i osuszyć. Wbić w nie patyczki i ustawić na blasze wyłożonej pergaminem. Umieścić cukier, syrop i wodę w rondlu o grubym dnie. Postawić na dużym ogniu i doprowadzić do wrzenia. Gotować 8-10 minut, zwilżając ścianki rondla wodą, dopóki cukier nie nabierze złocistego koloru. Zdjąć z ognia, dodać masło i wymieszać trzepaczką. Dodać ekstrakt wanilii i wymieszać. Masę toffee przestudzić, by nieco zgęstniała. Zanurzać w niej jabłka i obracać, by pokryły się cienką warstwą toffee. Strząsnąć nadmiar i odstawić na blachę wyłożoną pergaminem, aby toffee zastygło. Podawać z porcją lodów z syropem klonowym.

powrót

Podobne przepisy

Turron z Alicante
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Sezamki
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia arabska
(odc.03)deser z bananów i burbona
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Serowy domek
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Desery
Śliwki pieczone pod migdałową pierzynką
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Migdały rocher
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.