Gary  Mehigan

Jabłka w karmelu


Przepis z programu Męski weekend (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Jabłka w karmelu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 małe jabłka

300 g białego cukru

100 ml wody

ocet

czerwony barwnik spożywczy

patyczki

pergamin

 

 

Przygotowanie:


Cukier wsypać do rondla o grubym dnie i wlać nieco wody. Powoli doprowadzić do wrzenia. Ściany rondla zwilżać wodą przy pomocy pędzelka, żeby były czyste. Wlać nieco octu. Umyć jabłka, usunąć ogonki, wbić patyczki. Gotować cukier z wodą, aż syrop stanie się gęsty i będzie złocisty. Nadal ostrożnie przecierać ścianki rondla, aby były czyste. Gorący karmel jest bardzo niebezpieczny. To nie jest deser, przy którym mogą pomagać dzieci! Do dużej miski albo do zlewu wlać zimną wodę do wysokości 4 cm. Gdy karmel osiągnie czerwonawy odcień, wstawić rondel do wody. Zostawić na kilka minut. Dodać czerwony barwnik spożywczy i wymieszać karmel. Zanurzać w nim całe jabłka. Wyjąć i poczekać, aż obcieknie nadmiar karmelu. Położyć na pergaminie, aż karmel się zetnie.

powrót

Podobne przepisy

Cassata „grzech łakomstwa”
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pudding ryżowy z owocami w syropie
Dave  Myers
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Mrożone brzoskwinie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Czekolada z orzechami i kandyzowanym imbirem
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Suflet czekoladowy
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Creme brulee herbaciany
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

#ggg

09.01.2012 08:47


Wttt

CYTUJ

A do czego "czerwony barwnik spożywczy"? (oczywiście poza barwieniem)

#girl

06.02.2011 23:14


Na mazurach

CYTUJ

ta woda w zlewie nie jest potrzebna, jeżeli odpowiednio przygotujesz karmel ze składników to wystarczy chwile poczekac az ścieknie z jakbłka karmel zeby nie zrobić tzw "spodka" i blaszaną tackę wcześniej natłuścić olejem i na to poustawiać "obcieknięte" jabłka :) szybko stygnie więc długo nie potrwa :)

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.