Donna Dooher

Jabłka w cieście


Przepis z programu Kurs gotowania Donny Dooher (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Jabłka w cieście
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 ½ szklanki (625 ml) mąki

½ szklanki mąki

1 szklanka (250 ml) mąki kukurydzianej

½ szklanki (125 ml) brązowego cukru

2 łyżki stołowe (30 ml) sody oczyszczonej

1 łyżeczka (5 ml) soli

2 szklanki (500 ml) maślanki

1 ½ szklanki (375 ml) wody

2 jajka

2 łyżeczki (10 ml) ekstraktu waniliowego

3 jabłka (Grany Smith) pokrojone w krążki o grubości 6 mm

olej do głębokiego smażenia

 

 

Przygotowanie:


W głębokiej patelni rozgrzać olej do temperatury 185 stopni Celsjusza. W misce połączyć 2 ½ szklanki mąki z mąką kukurydzianą, cukrem sodą i solą. Wymieszać maślankę z wodą, jajkami i wanilią. Wlać płynne składniki do suchych i wymieszać. Plastry jabłek obtaczać w pozostałej mące, otrząsać nadmiar, zanurzać w cieście i smażyć około 2 min. na każdej stronie, aż będą złociste. Osączać na papierowych ręcznikach. Podawać z sosem karmelowym.

powrót

Podobne przepisy

Panna cotta z galaretką morelową
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Banany w cieście
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia tajska, Kuchnia wietnamska
Mrożony suflet z białej czekolady z rabarbarem
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Biała czekolada (odc.13)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sorbet z wiśniami na marsali
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.