Annabel  Langbein

Jabłka smażone w cieście z cynamonem


Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Jabłka smażone w cieście z cynamonem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

kilka jabłek

1 szklanka mąki

2 łyżki cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

½ szklanki mleka

1 jajko

skórka starta z jednej pomarańczy

¼ łyżeczki cynamonu

łyżeczka ekstraktu waniliowego

olej do smażenia



Przygotowanie:

Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól wymieszać w jednej misce. W drugiej ubić widelcem mleko z jajkiem. Dodać skórkę z pomarańczy. Przelać do suchych składników. Wymieszać. Dodać cynamon i wanilię. Wymieszać. Jabłek nie obierać. Pokroić w cienkie słupki bez gniazd nasiennych. Jabłka wrzucać porcjami do ciasta. Wyjmować łyżką i smażyć partiami na rozgrzanym oleju. Kiedy się zrumienią, przewracać na drugą stronę. Smażyć około dwóch minut. Wyjmować łyżką cedzakową, odsączać na papierowym ręczniku lub kratce.

Podawać na ciepło posypane cukrem wymieszanym z cynamonem.





© Annabel Langbein

powrót

Podobne przepisy

Pieczone jabłka
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Czekoladowy mus
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Crepe suzettes
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.9)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pijany arbuz
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Napoje, Inne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.