Maryla Musidłowska

Jabłka pieczone z powidłami śliwkowymi


Przepis z programu Maryla al dente (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie

odsłon: 14825

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 jabłka szare renety lub antonówki

4 łyżki powideł śliwkowych

łyżka orzechów włoskich

2 goździki

kawałek cynamonu

150 ml Martini Rosato

100 g serka mascarpone

 

Przygotowanie:

Upraż orzechy. Utłucz w moździerzu 2 goździki i kawałek cynamonu. Połowę orzechów i goździki z cynamonem wymieszaj z powidłami śliwkowymi. Wydrąż jabłka. Napełnij otwory w jabłkach powidłami z orzechami i przyprawami. Włóż jabłka ciasno do rondelka, podlej szklaneczką Martini Rosato. Przykryj folią aluminiową i włóż do piekarnika nastawionego na 160 stopni C. Piecz ok. pół godziny, aż jabłka będą miękkie. Podaj jabłka posypane prażonymi orzechami z kluseczką z serka mascarpone.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.