Jabłka pieczone z domową czekoladą

Pieczone jabłka z domową czekoladą
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Iwona Zasuwa

Seria kulinarna:
Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 11)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Desery, Dobre dla dzieci

Składniki:

  • 8 jabłek (np. szara reneta)
  • 2 garści namoczonych daktyli suszonych
  • 2,5 łyżki kakao i karobu, w dowolnych proporcjach
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • cynamon do smaku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Jabłka umyj, odetnij „kapelusze” i usuń gniazda nasienne.
Namoczone daktyle zmiksuj z kakao i karobem oraz masłem klarowanym.
Napełnij wydrążone jabłka tak przygotowaną domową czekoladą i zamknij „kapeluszami”.
Zapiecz w piekarniku w temperaturze 160º C przez ok. 20 minut (do widocznej miękkości jabłek). Podawaj na gorąco lub zimno.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA