Anna Olson

Jabłka i żurawina pod kruszonką


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Jabłka i żurawina pod kruszonką
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Kruszonka

½ szklanki mąki pszennej

½ szklanki płatków owsianych

½ szklanki brązowego cukru

1 łyżeczka cynamonu

szczypta soli

5 łyżek miękkiego niesolonego masła

½ szklanki posiekanych orzechów pekan



Owoce

4 jabłka reneta albo Granny Smith obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojonych na centymetrową kostkę

1 szklanka świeżej albo mrożonej żurawiny

1/3 szklanki cukru

skórka i sok z 1 małej pomarańczy



Przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C i natłuść kwadratową foremkę o boku 20 cm. Zmieszaj w misce wszystkie składniki kruszonki oprócz orzechów i rozrób palcami na grudkowatą masę. Dodaj orzechy, wymieszaj i odstaw. Wymieszaj jabłka i żurawinę z cukrem oraz skórką i sokiem z pomarańczy. Nałóż do przygotowanej foremki i posyp kruszonką. Piecz ok. 30 min, aż jabłka będą miękkie. Przestudź, podawaj na ciepło z kulką lodów waniliowych.



© Anna Olson

powrót

Podobne przepisy

Tarta tatin
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Chlebek bananowy z orzechami
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Pieczywo
Kruchy placek z rabarbarem
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska
Marcepanki
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dobre dla dzieci
Tarta orzechowo-figowa z serem brie i sosem gruszkowym
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.31)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Grzybki kawowe
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.