Gary  Rhodes

Jabłka i gruszki z sosem cytrynowo-waniliowym


Przepis z programu Gary Rhodes w kuchni przez cały rok (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Jabłka i gruszki z sosem cytrynowo-waniliowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składniki syropu:

300 ml słodkiego, białego wina

100 g miałkiego cukru

skórka z 1 cytryny



Składniki deseru:

2 koksy

3 gruszki comice

nieco soku z cytryny



Składniki kremu:

3 żółtka

25 g miałkiego cukru

100 ml syropu z gotowania owoców

1 laska wanilii



Przygotowanie:

Ugotuj syrop: do rondla wlej białe wino, dosyp miałki cukier. Wrzuć skórkę z 1 cytryny. Gotuj na małym ogniu przez 5-10 minut. Obierz jabłka, pokrój w ósemki, wytnij gniazda nasienne. Gruszki obierz ze skórki, przekrój na ćwiartki pozostawiając kawałki ogonka, usuń gniazda nasienne. Zalej sokiem z cytryny, żeby nie sczerniały. Wrzuć do wrzącego syropu. Przykryj pergaminem, gotuj na małym ogniu przez 4-5 minut. Zdejmij z ognia, przestudź i ułóż w salaterce.



Przygotowanie kremu:

Do miski wlej żółtka, dodaj 25 g miałkiego cukru. Wlej 100 ml syropu z gotowania owoców. Dorzuć nasionka wydrapane z 1 laski wanilii. Ubijaj nad wrzątkiem, aż masa podwoi objętość. Gotowym sosem polej ugotowane owoce. Podawaj.

powrót

Podobne przepisy

Pascha polska
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wielkanocne (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Domowe marshmallows
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Mus czekoladowy z figami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na walentynki
Galaretka jabłkowa z pieprzem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 49)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.