Jabłecznik

Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Jabłecznik
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

 

Przygotowanie:


Zamaczamy rodzynki w rumie; obieramy jabłka i usuwamy gniazda nasienne, grubo ścieramy na tarce, wkładamy do miseczki, dodajemy pokrojone orzechy piniowe, startą skórkę z cytryny, szczyptę cynamonu, odsączone rodzynki. Tortownicę smarujemy masłem i wkładamy połowę rozkruszonego ciasta, rozprowadzając tak, żeby ciasto zachodziło na brzegi tortownicy; dodajemy nadzienie jabłkowe, zasypujemy pozostałym ciastem. Wyrównujemy powierzchnię ciasta i zalewamy żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Ciasto pieczemy około 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180º Celsjusza.

powrót

Podobne przepisy

Bezy z brzoskwiniami w syropie i lodami
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dekadencja (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Proste ciasto cytrynowe z kremem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Ciastka z kozim serem
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Lawendowe ziarna piasku
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tarta jabłeczna
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.