Donna Dooher

Irlandzki gulasz


Przepis z programu Kurs gotowania Donny Dooher (odc.24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia irlandzka

Irlandzki gulasz
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Irlandzki gulasz

2 kg jagnięcej łopatki, pokrojonej w kostkę

1 ½ łyżeczki (7 ml) gruboziarnistej soli

½ łyżeczki (2 ml) świeżo mielonego pieprzu

sól i pieprz do smaku

¼ szklanki (60 ml) oleju roślinnego

24 obrane cebulki koktajlowe

2 średnie marchewki, pokrojone na 4 cm kawałki

½ szklanki (60 ml) kaszy perłowej

3 szklanki (750 ml) bulionu drobiowego lub wody

2 szklanki (500 ml) piwa porter

1 listek laurowy

1 łyżka stołowa (15 ml) posiekanego tymianku

12 młodych ziemniaków, przekrojonych na pół

¼ szklanki (60 ml) posiekanej natki

1 łyżka stołowa (15 ml) posiekanego szczypiorku



Przygotowanie

Przyprawić mięso solą i pieprzem. Rozgrzać olej na średnim ogniu. Małymi porcjami zrumienić jagnięcinę, odstawić. Na ten sam olej wrzucić cebulki, marchewkę i kaszę. Wymieszać, by wszystko pokryło się tłuszczem. Wlać bulion, porter, wrzucić liść laurowy i tymianek. Z powrotem dodać mięso, na wierzchu ułożyć ziemniaki i zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować 1 ½ do 2 godzin, aż mięso będzie miękkie. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Przybrać natką i szczypiorkiem.

Podawać z irlandzkim chlebem sodowym.





Irlandzki chleb sodowy

2 szklanki (500 ml) mąki razowej

1 ½ szklanki (375 ml) mąki

mąka do podsypywania

½ szklanki (125 ml) płatków owsianych

2 łyżki stołowe (30 ml) brązowego cukru

2 łyżeczki (10 ml) soli

1 łyżeczka (5 ml) sody oczyszczonej

1 łyżeczka (5 ml) proszku do pieczenia

3 łyżki stołowe (45 ml) niesolonego, zimnego masła

1 ½ szklanki (375 ml) maślanki

1 jajko



Przygotowanie

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. W dużej misce wymieszać mąkę razową, mąkę, płatki owsiane, cukier, sól, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Do sypkich składników zetrzeć na grubej tarce zimne masło i wyrobić ręcznie, aż ciasto będzie przypominało okruchy chleba. Oddzielnie ubić jajka i maślankę. Rękami połączyć składniki suche z płynnymi. Wyłożyć ciasto na lekko oprószoną mąką stolnicę i wyrabiać 5 minut, aż będzie miękkie i elastyczne. Na wyłożonej pergaminem blasze uformować okrągły bochenek o średnicy 15 cm. Wierzch oprószyć mąką. Ostrym nożem naciąć na krzyż do połowy grubości. Piec 45 – 50 minut. Upieczony chleb powinien wydawać pusty odgłos, gdy postuka się w dno.



@ Donna Dooher

powrót

Podobne przepisy

Kiełbasa z jabłkiem i szałwią
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Forszmak
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Perska gicz jagnięca
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z jagnięciny i baraniny
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Hamburgery
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska
Koźlęce kotleciki zapieczone pod serami
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Karkówka wolno pieczona
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam w sieci: patenty i triki (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.