Irlandzki chleb sodowy

Irlandzki chleb sodowy
Oceń przepis:
28 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Martha Stewart

Seria kulinarna:
Martha piecze 2 (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pieczywo
Kuchnia świata:
Kuchnia irlandzka
Ilość osób:
2

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 175°C. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i odstaw na bok. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia i kminek.

Dodaj masło i za pomocą siekacza do ciasta wymieszaj wszystko razem. Potem dodaj rodzynki.

W małej misce wymieszaj maślankę, jajko i sodę, a następnie dodaj to do mieszanki z mąką i masłem, wszystko naraz. Mieszaj widelcem, aż płyn zostanie wchłonięty. Masa powinna przypominać ciasto na kruche ciastka. Uformuj okrągły bochenek o średnicy 20 centymetrów i przenieś na przygotowaną blachę z papierem do pieczenia.

W małej misce wymieszaj żółtko i śmietanę. Posmaruj tym wierzch bochenka. Wstaw chleb do piekarnika i piecz przez 70 minut, aż zrobi się złocisty. W połowie czasu obróć chleb. Wyciągnij go z piekarnika i połóż na kratce w celu ostygnięcia.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA