Irańska kaczka z orzechami i syropem z granatów

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z kaczki
kuchnia świata: Kuchnia arabska

Irańska kaczka z orzechami i syropem z granatów
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

2 kacze piersi

4 łyżki oliwy

500 g mielonych orzechów włoskich plus łyżeczka posiekanych orzechów

1 posiekana cebula

1 pokrojona w plasterki marchewka

1 posiekany ząbek czosnku

1 łyżka mielonej kurkumy

1 l bulionu z kurczaka

4 łyżeczki syropu z granatów

kwiaty hibiskusa w syropie

czarny pieprz i sól



Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 170°C.

Kaczkę przyprawić solą i pieprzem.

Na patelni o grubym dnie rozgrzać oliwę. Obsmażyć piersi z obu stron. Mięso przełożyć do formy do pieczenia.

Podsmażyć cebulę, czosnek, kurkumę i marchewkę. Posolić do smaku. Wlać bulion, syrop z granatów, dodać mielone orzechy, 3 kwiaty hibiskusa i łyżeczkę syropu z hibiskusa. Doprowadzić do wrzenia i zredukować na małym ogniu. Tak przygotowanym sosem polać kaczkę, a następnie wstawić do piekarnika na półtorej godziny.

Posypać kaczkę posiekanymi orzechami i podawać na ogrzanym talerzu.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.