Donna Dooher

Indywidualne tarty cytrynowe z bezą


Przepis z programu Kurs gotowania Donny Dooher (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Indywidualne tarty cytrynowe z bezą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Ciastka

750 g kruchego ciasta

2 szklanki (500 ml) soku z cytryn

6 jajek

6 żółtek

1 ½ szklanki (375 ml) cukru

1 łyżeczka (5 ml) ekstraktu waniliowego



Przygotowanie

Ciasto rozwałkować do 3 mm i wyciąć krążki o średnicy 15 cm. Wylepić nimi 6 dziesięciocentymetrowych foremek do tart, obcinając nadmiar ciasta. Schładzać 30 min. Każdą wyłożyć pergaminem i wypełnić suszonym grochem lub fasolą. Piec 15 min. Zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C, usunąć ziarna i pergamin i piec jeszcze 10 min. Ubić jajka, żółtka, sok z cytryn, cukier i wanilię. Wlać do rondla i podgrzewać 5 minut, mieszając, aż masa zacznie gęstnieć. Wylać na blachę i całkiem wystudzić. Nakładać do upieczonych spodów.





Beza

4 białka

1 łyżeczka (5 ml) ekstraktu waniliowego

½ łyżeczki (2 ml) wodorowinianu potasowego (cream of tartar)

1 szklanka (250 ml cukru)



Przygotowanie

Ubijać białka z wanilią i wodorowinianem potasowym, aż uformują się szczyty. Ubijając, dodawać po 1 łyżce cukier. Gotowa piana na bezę powinna być lśniąca i sztywna. Nałożyć na tarty, dokładnie pokrywając całą powierzchnię. Piec 20 – 25 minut w 180 stopniach C., aż bezy się zrumienią. Przestudzić 15 minut przed wyjęciem z foremek.





@ Donna Dooher

powrót

Podobne przepisy

Tarta z kozim serem i pomidorami
Katia Roman-Trzaska
Przepis z programu Little Chef (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Cantucci
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Semla
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska
Tarta z kremem migdałowym i malinami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 61)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Ciastka arabskie bazbuse
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia arabska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.