Indyk z grilla po meksykańsku

Przepis z programu Australijskie Boże Narodzenie (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z grilla
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

Indyk z grilla po meksykańsku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki na grilla

16 udek i pałek z indyka

4 limonki, przekrojone na pół



Składniki marynaty abodo

6 wędzonych papryczek jalapeño

1 łyżeczka wędzonej papryki

250 ml soku z hiszpańskich pomarańczy (lub pół na pół z sokiem cytrynowym)

3 łyżki ketchupu

2 łyżki dzikiego oregano (jest bardziej aromatyczne i zwykle zawiera suszone kwiaty)

½ łyżeczki zmielonego kminu

2 łyżki octu z białego wina

2 łyżeczki soli

½ łyżeczki zmielonego pieprzu



Składniki sosu mole

6 wędzonych papryczek jalapeños

200 ml wywaru drobiowego

50 ml oleju roślinnego

½ średniej wielkości cebuli, posiekanej

3 ząbki czosnku, posiekane

1 anyż gwiazdkowy

1 łyżka nasion sezamu

4 kolendry z korzonkami

1 łyżka bułki tartej

100 g pomidorów z puszki, odsączonych

1 łyżka płatków migdałowych

1 łyżka masła orzechowego

1 łyżka rodzynek

1 goździk

¼ łyżeczki mielonego cynamonu

¼ łyżeczki mielonej kolendry

¼ łyżeczki ziaren czarnego pieprzu

40 g ekologicznej gorzkiej czekolady



Przygotowanie

Wszystkie składniki marynaty zmiksuj w robocie kuchennym, wrzucając je w wymienionej kolejności. Pokryj mięso marynatą i zostaw w lodówce na 2 godziny. W tym czasie przygotuj sos mole. Usmaż papryczki na suchej patelni. Zdejmij i wyjmij pestki. Porozrywaj na kawałki i mocz przez 30 minut w gorącej wodzie, osusz. Wrzuć wszystkie składniki sosu oprócz czekolady i nasion sezamu do miksera. Jeśli jest taka potrzeba, miksuj partiami. Rozgrzej oliwę na patelni o grubym dnie i smaż otrzymaną pastę przez około 5 minut. Dodaj 500 ml wywaru z kurczaka i gorzką czekoladę. Gotuj na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje. Dopraw do smaku, odstaw i trzymaj w ciepłym miejscu. Przygotuj grill tak, żeby po jednej stronie był silny ogień, a po drugiej mniejszy. Umieść marynowanego indyka po stronie z silnym ogniem i piecz, aż się zrumieni. Dokończ pieczenie na stronie z mniejszym ogniem, od czasu do czasu przewracając. Po upieczeniu, podawaj danie na talerzu z sosem, posypane nasionami sezamu.



© Ben O’Donoghue

powrót

Podobne przepisy

Kiełbaski „whistle stop”
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Beigette de veau
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Duszony stek w maderze z pięcioma rodzajami grzybów
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
(odc.12)eskalopki wieprzowe z sosem pieczarkowym
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kura w rosole
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Agv

postów: 3

14.10.2014 14:42

CYTUJ

fantastycznie pyszne danie, nieco pracochłonne, ale warto, goście byli zachwyceni, sos mole uroczy

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.