Marieta  Marecka

Indyk pieczony


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne, Dania z indyka
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 6880

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

indyk w całości

2-3 wyszorowane pomarańcze

sól

pieprz

papryka ostra czerwona

olej

sklarowane masło do polewania

Przygotowanie:

Indyka oczyścić, opłukać i osuszyć. Z papryki, pieprzu, soli i oleju zrobić pastę. Natrzeć wewnątrz i na zewnątrz całego indyka. Do środka wpakować całe, wyszorowane, sparzone i ponacinane pomarańcze. Odstawić do lodówki na min. 3 godziny. Końcówki skrzydeł owinąć folią aluminiową, żeby się nie paliły, zwinąć szyjkę do środka. Piekarnik nastawić na 260 stopni. Wstawić doń indyka ułożonego na boku w formie żaroodpornej, po 20 minutach obrócić na drugi bok, później po 20 minutach na pierś i na koniec na plecy. Zmniejszyć temperaturę do 160 stopni. Wbić termometr w najgrubszą część indyka. Piec w zależności od wielkości ptaka ok. 40 min. na każdy kg indyka. Temperatura w środku nie powinna przekroczyć 80 stopni. Dodatkowo w trakcie pieczenia polewać indyka powstałym sosem i sklarowanym masłem.

powrót

Podobne przepisy

Mazurek kajmakowy z orzechami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wielkanocne, Ciasta wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pasta jajeczna
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pasztet z grochu z kurkami
Jola Słoma
Przepis z programu Jesienne ATELIER SMAKU (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Potrawy wielkanocne
Baba ponczowa
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Masa kajmakowa
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.28)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Masa czekoladowa – ganache
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.28)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.