Marieta  Marecka

Indyk pieczony


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne, Dania z indyka
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 6670

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

indyk w całości

2-3 wyszorowane pomarańcze

sól

pieprz

papryka ostra czerwona

olej

sklarowane masło do polewania

Przygotowanie:

Indyka oczyścić, opłukać i osuszyć. Z papryki, pieprzu, soli i oleju zrobić pastę. Natrzeć wewnątrz i na zewnątrz całego indyka. Do środka wpakować całe, wyszorowane, sparzone i ponacinane pomarańcze. Odstawić do lodówki na min. 3 godziny. Końcówki skrzydeł owinąć folią aluminiową, żeby się nie paliły, zwinąć szyjkę do środka. Piekarnik nastawić na 260 stopni. Wstawić doń indyka ułożonego na boku w formie żaroodpornej, po 20 minutach obrócić na drugi bok, później po 20 minutach na pierś i na koniec na plecy. Zmniejszyć temperaturę do 160 stopni. Wbić termometr w najgrubszą część indyka. Piec w zależności od wielkości ptaka ok. 40 min. na każdy kg indyka. Temperatura w środku nie powinna przekroczyć 80 stopni. Dodatkowo w trakcie pieczenia polewać indyka powstałym sosem i sklarowanym masłem.

powrót

Podobne przepisy

Pieczona kurka z winogronami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Smażona mielona wołowina, ziemniaki w mundurkach, sos pomidorowy
Jamie  Oliver
Przepis z programu 30 minut Jamiego (odc. 25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Kotleciki z żurawinami
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.