Tomasz Jakubiak

Indyk faszerowany owocami


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z indyka

odsłon: 5515

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

indyk w całości ( ok. 5 kg )

75 g masła

garść świeżej kolendry, mięty

szczypta soli

szklanka soku pomarańczowego

łyżeczka cynamonu

3 łyżki cukru brązowego

łyżka suszonej skórki z cytryny

łyżka suszonej skórki z pomarańczy

farsz:

400 g ugotowanej kaszy pęczak

3 sparzone limonki

1 sparzona pomarańcza

2 łyżki suszonej żurawiny

20 dag zmielonej drobiowej wątróbki

jabłko

sól, pieprz do smaku

garść świeżej mięty

piana z 3 białek

 

Przygotowanie:

Masło utrzyj z solą i świeżymi posiekanymi ziołami - kolendrą i miętą. Ziołowe masło włóż pod skórę indyka. Wykałaczką zepnij pierś ze skórą tak, aby masło nie wypłynęło. W miseczce wymieszaj dokładnie przyprawy - cynamon, cukier brązowy, suszoną skórkę z cytryny i pomarańczy. Mieszanką przypraw natrzyj dokładnie indyka.
Przygotuj farsz. W misce wymieszaj ugotowaną kaszę pęczak z kawałkami limonek i pomarańczy. Dodaj suszoną żurawinę, zmieloną wątróbkę i kawałki jabłka. Farsz dopraw solą, pieprzem i świeżą miętą. Na koniec do farszu dodaj pianę z białek i całość delikatnie wymieszaj. Gotowym farszem nafaszeruj indyka. Na koniec szpagatem zwiąż nogi indyka. Piecz indyka w rozgrzanym piekarniku ok. 40 minut na 1 kg mięsa. Na dno brytfanki wlej sok z pomarańczy. Smacznego!

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.