Marta Dymek

Indyjskie curry z zielonego groszku


Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegańskie

Indyjskie curry z zielonego groszku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 szklanki zielonego groszku

10 orzechów nerkowca

¼ szklanki gorącej wody

1 cebula

3 cm imbiru

3 ząbki czosnku

1 chili

olej

1 puszka pomidorów

½ łyżeczki soli

½ łyżeczki cukru

½ cebuli

olej kokosowy

½ łyżeczki kuminu

¼ łyżeczki cynamonu

⅓ łyżeczki kozieradki, mielonej

⅓ łyżeczki kolendry, mielonej

Przygotowanie:

W dużym garnku zagotować porządnie osoloną wodę, obok naszykować miskę z kostkami lodu. Groszek wrzucić do gorącej wody, gotować minutę i zahartować w wodzie.
Do szklanki wrzucić 10 nerkowców, z garnka odlać trochę gorącej wody i zalać nerkowce. Resztę wody wylać i w tym samym garnku przygotować curry.
Cebulę pokroić w kostkę, imbir oraz czosnek zetrzeć, chili posiekać. Na dnie garnka rozgrzać olej, dodać pokrojone cebulę i smażyć przez 3 minuty. Następnie dodać pozostałe pokrojone składniki i podsmażać przez 30 sekund na małym ogniu, po czym dodać pomidory, sól oraz cukier i gotować przez 3 minuty.
W międzyczasie orzechy odcedzić, dodać do kubeczka blendera z ostrzem i zblendować na okruchy. Dodać ¼ szklanki świeżej wody i zblendować krótką chwilę. Do blendera dodać pomidorowy sos z garnka i ponownie zblendować.
Teraz można w końcu połączyć wszystkie składniki. Cebulę posiekać w kostkę, na dnie garnka rozgrzać olej, dodać cebulę i smażyć przez 1 - 2 minuty. Dodać wszystkie przyprawy, smażyć 15 sekund i wlać pomidorowo – nerkowcowy sos z blendera, dodać groszek i gotować ostatnią minutę. Gotowe!

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.