Indycza pierś z sosem

Indycza pierś z sosem
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Claire Robinson

Seria kulinarna:
Wystarczy 5 składników (odc. 18)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne

Przygotowanie:


Składniki:
pierś indyka z kością
mała kostka masła
2 szalotki
2 miarki bulionu z kurczaka i mąki, albo rosół z idyka
sól i pieprz do smaku

Składniki nadzienia:
6 miarek pokruszonego chleba kukurydzianego
8 łyżek masła
cebula Vidalia
12 listków świeżej szałwii
2 jajka
sól i pieprz do smaku

Składniki sosu:
sos powstały z pieczenia indyczej piersi
2 łyżki masła
2 łyżki mąki


Przygotowanie pieczeni:
Pierś nacieramy masłem i przyprawiamy solą i pieprzem. Szalotki kroimy w grube plastry i wrzucamy je na dno brytfanny. W brytfannie układamy ruszt i wlewamy do niej 2 szklanki bulionu. Na ruszcie układamy mięso. Całość wstawiamy na około godzinę do piekarnika nagrzanego do temperatury 190-ciu stopni Celsjusza. Po upieczeniu przekładamy mięso na półmisek i kroimy w plastry. Serwujemy z sosem i nadzieniem.


Przygotowanie nadzienia:
Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła. Smażymy na nim pokrojoną cebulę i czekamy aż się lekko zrumieni. Doprawiamy ją pieprzem i solą. Na drugiej patelni lekko brązowimy masło i smażymy na nim listki szałwii. Do miski wrzucamy 6 miarek pokruszonego chleba kukurydzianego. Dodajemy usmażone cebulkę i szałwię. Na patelnię, na której smażyliśmy cebulę wlewamy trochę wody. Do miseczki wybijamy dwa jajka i chwilę ubijamy je widelcem. Potem łączymy je z pozostałymi składnikami. Jeżeli masa jest za sucha dolewamy do niej wodę z patelni po smażeniu cebuli. Całość mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Gotową masę przekładamy do formy i całość wstawiamy na pół godziny do piekarnika nagrzanego do temperatury 190-ciu stopni Celsjusza.


Przygotowanie sosu:
Płyn który powstał po pieczeniu piersi przecedzamy i przelewamy do rondelka. Dwie łyżki masła w temperaturze pokojowej łączymy z dwiema łyżkami mąki. Mieszamy, żeby oba składniki się połączyły, dodajemy do przecedzonego sosu z pieczeni. Całość dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Podajemy w sosjerce.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA