Claire Robinson

Indycza pierś z sosem


Przepis z programu Wystarczy 5 składników (odc. 18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Indycza pierś z sosem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki:

pierś indyka z kością

mała kostka masła

2 szalotki

2 miarki bulionu z kurczaka i mąki, albo rosół z idyka

sól i pieprz do smaku



Składniki nadzienia:

6 miarek pokruszonego chleba kukurydzianego

8 łyżek masła

cebula Vidalia

12 listków świeżej szałwii

2 jajka

sól i pieprz do smaku



Składniki sosu:

sos powstały z pieczenia indyczej piersi

2 łyżki masła

2 łyżki mąki





Przygotowanie pieczeni:

Pierś nacieramy masłem i przyprawiamy solą i pieprzem. Szalotki kroimy w grube plastry i wrzucamy je na dno brytfanny. W brytfannie układamy ruszt i wlewamy do niej 2 szklanki bulionu. Na ruszcie układamy mięso. Całość wstawiamy na około godzinę do piekarnika nagrzanego do temperatury 190-ciu stopni Celsjusza. Po upieczeniu przekładamy mięso na półmisek i kroimy w plastry. Serwujemy z sosem i nadzieniem.





Przygotowanie nadzienia:

Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła. Smażymy na nim pokrojoną cebulę i czekamy aż się lekko zrumieni. Doprawiamy ją pieprzem i solą. Na drugiej patelni lekko brązowimy masło i smażymy na nim listki szałwii. Do miski wrzucamy 6 miarek pokruszonego chleba kukurydzianego. Dodajemy usmażone cebulkę i szałwię. Na patelnię, na której smażyliśmy cebulę wlewamy trochę wody. Do miseczki wybijamy dwa jajka i chwilę ubijamy je widelcem. Potem łączymy je z pozostałymi składnikami. Jeżeli masa jest za sucha dolewamy do niej wodę z patelni po smażeniu cebuli. Całość mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Gotową masę przekładamy do formy i całość wstawiamy na pół godziny do piekarnika nagrzanego do temperatury 190-ciu stopni Celsjusza.





Przygotowanie sosu:

Płyn który powstał po pieczeniu piersi przecedzamy i przelewamy do rondelka. Dwie łyżki masła w temperaturze pokojowej łączymy z dwiema łyżkami mąki. Mieszamy, żeby oba składniki się połączyły, dodajemy do przecedzonego sosu z pieczeni. Całość dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Podajemy w sosjerce.

powrót

Podobne przepisy

Smażony kurczak w tymiankowej marynacie
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Forszmak
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Mielone mięso zapiekane w cieście
Aaron Craze
Przepis z programu Rude Boy w kuchni (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Kurczak faszerowany czosnkiem
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.4)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.