Marta Dymek

Indonezyjskie placki z kukurydzy


Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Placki i placuszki, Dania wegańskie

Indonezyjskie placki z kukurydzy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 kolby kukurydzy

1 łodyga selera

2 szalotki

2 ząbki czosnku

garść kolendry

⅔ szklanki mąki pszennej

6 łyżek mąki ryżowej

½ łyżeczki soli

⅔ łyżeczki białego pieprzu

⅔ - 1 szklanki wody

 

oraz: olej do smażenia i ostry sos do podania

 

Sos:

2 papryczki chili

2 ząbki czosnku

2 ogórki gruntowe lub 1 szklarniowy, bez pestek

sok z 2 limonek

2 łyżki syropu z agawy

¼ szklanki gorącej wody

2 łyżeczki sosu sojowego

Przygotowanie:

Kukurydzę oskrobać z ziaren w misce; seler posiekać, szalotkę, czosnek oraz kolendrę posiekać i dodać do ziaren kukurydzy.
Do miski dodać wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Odstawić i przygotować sos.
Posiekać chili, czosnek oraz ogórka pokroić w drobną kostkę. W miseczce połączyć sok z limonki, syrop z agawy, wodę oraz sos sojowy i dodać pokrojone składniki, wymieszać i odstawić do lodówki.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć malutkie placki, odsączać na papierze i podawać z sosem.

powrót

Podobne przepisy

Placek z kwiatami cukinii i ricottą
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Placki i placuszki
Placuszki z kukurydzą
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Placki i placuszki

skomentuj przepis

Agata11

postów: 69

07.08.2017 14:22

CYTUJ

Co my tu mamy ? Podobno przepis wege czyli coś niezwykle tajnego i super pokrywającego nasze potrzeby witamino-białkowe. I jestem zawiedziona bo to zwykłe smażone coś, takie jak i wszędzie. I jeszcze kłopoty typu - syrop z agawy. Drogi produkt i średnio dostępny dla ogółu.
Jednak wywnioskowałam, że dla mnie w tej chwili już mąka z warzywami to ma być właśnie starter w to wege.
Na razie spróbowałam i nawet mi smakowało ale czy powtórzę to nie wiem. Zwykły placek na tej mące a pitolenia w drobiazgi na pół dnia.
Kolby zastąpiłam puszką.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.