Roger Mooking

Imbirowe ziemniaki


Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

Imbirowe ziemniaki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Masło imbirowe:

1 szklanka masła

2 łyżki mielonego imbiru



Ziemniaki:

1 kg młodych ziemniaków, gotowanych w słonej wodzie i przekrojonych na połówki

2 łyżki masła imbirowego

sól



Masło imbirowe:

Podgrzej masło na niewielkim ogniu. Dodaj imbir i wymieszaj. Przelej do miski i wstaw do lodówki.

Po 5 min zamieszaj ponownie i wstaw do lodówki na kolejne 5 – 10 min, aż masło się zsiądzie.

Na blacie rozłóż folię. Na folię nałóż imbirowe masło. Zawiń masło w folię. Końce zwiń tak, jakby to był cukierek. Wstaw masło do lodówki.



Ziemniaki z masłem imbirowym:

Podgrzej masło imbirowe na niewielkim ogniu. Kiedy się roztopi, dodaj ziemniaki. Przewracaj ziemniaki, aż będą ciepłe i wymieszane z masłem imbirowym (ok. 5 min). Zdejmij z ognia i dopraw solą.



Opracowano na podstawie programu "Nuta egzotyki na co dzień".



powrót

Podobne przepisy

Fantazyjny camembert
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Smażone szparagi z przepiórczymi jajkami i parmezanem
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Babeczki z ciasta francuskiego z jajkiem
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! wielkanoc
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Prawdziwki grillowane
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania z grilla
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Smażone kwiaty cukinii
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.