Roger Mooking

Imbirowe ziemniaki


Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

Imbirowe ziemniaki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Masło imbirowe:

1 szklanka masła

2 łyżki mielonego imbiru



Ziemniaki:

1 kg młodych ziemniaków, gotowanych w słonej wodzie i przekrojonych na połówki

2 łyżki masła imbirowego

sól



Masło imbirowe:

Podgrzej masło na niewielkim ogniu. Dodaj imbir i wymieszaj. Przelej do miski i wstaw do lodówki.

Po 5 min zamieszaj ponownie i wstaw do lodówki na kolejne 5 – 10 min, aż masło się zsiądzie.

Na blacie rozłóż folię. Na folię nałóż imbirowe masło. Zawiń masło w folię. Końce zwiń tak, jakby to był cukierek. Wstaw masło do lodówki.



Ziemniaki z masłem imbirowym:

Podgrzej masło imbirowe na niewielkim ogniu. Kiedy się roztopi, dodaj ziemniaki. Przewracaj ziemniaki, aż będą ciepłe i wymieszane z masłem imbirowym (ok. 5 min). Zdejmij z ognia i dopraw solą.



Opracowano na podstawie programu "Nuta egzotyki na co dzień".



powrót

Podobne przepisy

Tapasy
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Obazda
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Papryka faszerowana
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Chrupiące krakersy z kremem „burratina”
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.