Imbirowa beza z owocami i kardamonem

Przepis z programu Lekka kuchnia Jenny Bristow (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Imbirowa beza z owocami i kardamonem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

3 białka

75 gramów cukru drobnego

25 gramów miękkiego cukru brązowego

25 gramów cukru białego

2 cm świeżego imbiru

łyżeczka skrobi kukurydzianej

2 łyżeczki esencji z kwiatów pomarańczy

owoce – brzoskwinie

nektarynki

kiwi

świeża mięta

świeży

chudy twarożek

 

Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywną pianę z drobnym cukrem, poczym mieszamy z pozostałym. Dodajemy drobniutko posiekany imbir, skorbię kukurydzianą i esencję pomarańczową. Wszystko razem mieszamy delikatnie, by piana nie opadła. Blachy wykładamy natłuszczonym od spodu papierem do pieczenia, na którym rysujemy dwa koła – jedno o średnicy 23, drugie – 18 cm. Masę wykładamy na blachy i kształtujemy z niej okrągłe placki wielkości zaznaczonych kółek. Wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy w 140 stopniach Celsjusza przez 4 lub 5 kwadransów. Odstawiamy do przestygnięcia. Z brzoskwiń i nektarynek usuwamy pestki, kroimy na cząstki i przekładamy do głębszego naczynia. Dodajemy pokrojone kiwi oraz 5 – 6 nasionek kardamonu, wydobytych ze strączków. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Większą bezę kładziemy na talerzu, smarujemy serkiem i nakładamy owoce. Przykrywamy drugim krążkiem i powtarzamy procedurę: smarujemy serkiem oraz pokrywamy owocami. Dekorujemy kilkoma listkami mięty.

powrót

Podobne przepisy

Racuchy o smaku pomarańczy
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
(odc.03)deser z bananów i burbona
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Kutia
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery, Dania wegańskie
Sorbet z malinami i kwiatami hibiskusa
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 46)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Domowe lody
Agata Jędraszczak
Przepis z programu ImprezuJEMY (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.