Imam bayaldi

Przepis z programu Moja grecka kuchnia (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia grecka

Imam bayaldi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 średnie bakłażany

pokrojone w plastry

sól

4 łyżki oliwy z oliwek

4 duże ziemniaki

pokrojone w cienkie plastry

3 cukinie

pokrojone w plastry

 

 

Przygotowanie:


Osól bakłażana i odstaw go na sitku na pół godziny. Następnie opłucz go w zimnej wodzie i osusz.
Podduś lekko warzywa na oliwie z oliwek. Zrób to w kilku porcjach. Przygotuj sos. Rozgrzej oliwę w rondelku. Wrzuć do niej cebulę i czosnek i duś, aż zmiękną. Dodaj pomidory i dopraw solą, pieprzem i cynamonem. Delikatnie doprowadź do wrzenia i gotuj chwilę na wolnym ogniu, aż zgęstnieje. Wyłóż dno naczynia do zapiekania warstwą ziemniaków, polej częścią sosu. Następnie rozłóż warstwę bakłażanów i znów polej sosem. Na koniec rozłóż warstwę cukinii, polej resztą sosu. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 45 minut. Podawaj od razu jako danie główne, lub ostudź i podawaj jako przekąskę.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.