Idealny stek z kremowym sosem

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 45)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z wołowiny
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

Idealny stek z kremowym sosem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 steki (po 500 g)

oliwa

sól

świeżo mielony pieprz

 

Sos:

4 posiekane ząbki czosnku

pół posiekanej cebuli

100 g masła

pół pęczka tymianku

100 ml bulionu wołowego

1 garść drobno pokrojonych mieszanych grzybów

ćwierć filiżanki koniaku

100 ml śmietany

Przygotowanie:

Sos:
Cebulę, czosnek i tymianek podsmażyć na maśle. Dodać grzyby i bulion. Kiedy zmiękną wlać koniak i śmietanę. Dokładnie wymieszać.
Steki:
Mięso wyjąć z lodówki 30 minut przed przygotowaniem. Rozgrzać grill do średniej temperatury.
Steki natrzeć oliwą, solą i pieprzem. Grillować przez 2 minuty, odwrócić i grillować przez kolejne 2 minuty. Odwrócić o 180° i grillować, żeby powstała kratka. Odwrócić i grillować przez kolejne 2 minuty.
Steki powinny być średnio krwiste, ozdobione wypaloną kratką. Przełożyć je na ogrzany talerz, przykryć folią i odstawić na 4 minuty.
Podawać z sosem.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.