Donna Dooher

Idealnie upieczony indyk z naturalnym sosem


Przepis z programu Kurs gotowania Donny Dooher (odc.16)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Idealnie upieczony indyk z naturalnym sosem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Pieczony indyk

1 indyk (5 – 6 kg)

2 średnie, pokrojone w ćwiartki cebule

2 szklanki (500 ml) obranej i pokrojonej cebuli

2 szklanki (500 ml) pokrojonego selera naciowego

2 szklanki (500 ml) obranej i pokrojonej marchewki

1 pęczek szałwii

1 pęczek rozmarynu

1 pęczek tymianku

1 pęczek cząbru

½ szklanki (125 ml) niesolonego, miękkiego masła

1 szklanka (250 ml) kremówki

3 łyżki stołowe (45 ml) mąki

gruboziarnista sól i świeżo mielony pieprz





Przygotowanie

Rozgrzać piekarnik do 160 stopni C. Wyjąć z indyka podroby i szyjkę. Wypłukać. Na dnie brytfanny ułożyć w jednej warstwie warzywa i kilka gałązek ziół. Osuszyć indyka papierowymi ręcznikami. Wnętrze natrzeć 2 łyżkami soli. Włożyć ćwiartki cebuli i pozostałe zioła. Końcówki skrzydeł owinąć folią aluminiową. Ptaka obwiązać sznurkiem. Natrzeć masłem i ułożyć na podstawce do pieczenie, piersią ku górze. Przykryć i wstawić do piekarnika. Po półtorej godzinie zacząć podlewać indyka co godzinę sosem z pieczenia. Piec około 3 godziny, aż termometr do mięsa wbity w udo wskaże 80 stopni C.

Zdjąć pokrywę, zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec dalsze 20 – 25 minut, aż skórka stanie się złocista, a termometr pokaże 88 stopni C. Wyjąć kurczaka z brytfanny i odstawić na 20 minut przed pokrojeniem. Brytfannę postawić na ogniu, wlać ½ szklanki (125 ml) wody. Drewnianą łyżką oskrobać dno, by wszystkie przyrumienione kawałki się odkleiły. Przecedzić do rondelka. Połączyć śmietanę z mąką, wlać ½ szklanki (125 ml) soków z brytfanny i wymieszać. Wlać zahartowaną śmietanę do pozostałych soków, gotować 2 – 3 minuty na dużym ogniu, po czym płomień zmniejszyć i gotować jeszcze 15 minut. Doprawić solą i pieprzem. Podać do indyka.



© Donna Dooher

powrót

Podobne przepisy

La choucroute garnier a l’Alsacienne
Przepis z programu Szefowie kuchni 2 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Beigette de veau
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tournedos a la Rossini
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Gęsia wątróbka z sosem wiśniowo–sękaczowym
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z gęsiny, Podroby
Kluski z kurczakiem, jarzynami i orzeszkami ziemnymi
Przepis z programu Nancy Lam Orzechowe noce (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska
Przepiórki w czerwonych winogronach
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.