Annabel  Langbein

Idealne szparagi


Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 3
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne

Idealne szparagi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2-3 garście duże szparagów (6 sztuk na osobę)

1 szklanka wody

1 łyżka masła

1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

Odłam twarde końce szparagów (można je wykorzystać do przyrządzenia bulionu). Wodę, masło i sól umieść w dużym rondlu (powinien być na tyle szeroki, aby można było ułożyć w nim szparagi na płasko) i zagotuj. Następnie włóż szparagi, przykryj i gotuj do miękkości (3-5 minut, zależnie od grubości). Odcedź, ułóż na półmisku i od razu podawaj.

Wskazówki:
Końce odłamujemy jak najniżej. Szparagi pękają w miejscu, gdzie z miękkich stają się twarde.
Z małego pędu do postaci gotowej do zebrania szparag rośnie w 48 godzin. Kupujcie jędrne pędy o zwartych czubkach, przechowujcie je końcami w zimnej wodzie jak kwiaty.

powrót

Podobne przepisy

Masa makowa
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.28)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne, Potrawy wielkanocne
Wielki, australijski burger
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia australijska
Tażin z ciecierzycą, harissą i komosą ryżową
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Idealne szparagi
Annabel  Langbein
Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 3
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Risotto z rukwią wodną
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Bezglutenowe muesli
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.