Idealne steki

Przepis z programu Pyszne weekendy Billa (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Idealne steki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 kawałki polędwicy wołowej

grube na 2,5 cm

2 łyżki oliwy

 

 

Przygotowanie:


Godzinę przed gotowaniem wyjmij mięso z lodówki i pozwól, by osiągnęło temperaturę pokojową. Czas smażenia podany w przepisie będzie dzięki temu bardziej adekwatny.
Posmaruj steki oliwą i obficie dopraw solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Umieść patelnię na dużym ogniu i rozgrzewaj 2 minuty. Smaż steki 2 minuty z każdej strony. Będą krwiste. Jeśli wolisz średnio krwiste, smaż jeszcze 1-2 minuty z każdej strony. Jeśli zaś chcesz otrzymać steki dobrze wysmażone – jeszcze 2-3 minuty z każdej strony. Zdejmij steki z patelni i odstaw w ciepłe miejsce, by 5 minut odpoczywały.

powrót

Podobne przepisy

Wieprzowina w mleku
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pulled pork – wieprzowina długo pieczona
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Zrazy po nelsońsku
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.