Idealne steki

Przepis z programu W interesie mięsożercy
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

Idealne steki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

1 stek T-bone

1 stek Porterhouse

1 rumsztyk

oliwa

sól i pieprz



Przygotowanie:

T-bone: Obficie posól i popieprz stek T-bone z każdej strony, łącznie z grzbietem. Lekko skrop mięso oliwą i połóż na mocno rozgrzanej patelni grillowej. Dociśnij stek palcami, żeby odgniotły się na nim żłobienia. Gdy skórka się skarmelizuje, przełóż mięso na ruszt i wstaw je na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. Po wyjęciu połóż je, żeby odpoczęło przez połowę czasu pieczenia. Przed podaniem wrzuć stek na 20 sekund na gorącą patelnię.



Porterhouse: Obficie przypraw stek Porterhouse solą i pieprzem z każdej strony. Przyłóż mięso tłustym grzbietem do patelni, żeby tłuszcz się wytopił. Po chwili przekręć stek na drugą stronę. Powtarzaj tę czynność, żeby mięso równomiernie się skarmelizowało. Stopień wypieczenia możesz sprawdzić za pomocą kuchennego termometru lub cienkiego szpikulca. Wbij go w mięso i po 5 sekundach przyłóż do skóry. Jeśli jest chłodny, to znak, że stek jest surowy. Po usmażeniu zdejmij go z patelni i połóż, żeby odpoczął przez połowę czasu smażenia. Przed podaniem wrzuć go na 20 sekund na gorącą patelnię.



Rumsztyk: Obficie posól i popieprz rumsztyk. Natrzyj mięso z obu stron odrobiną oliwy i połóż je na rozgrzanej patelni. W ciągu smażenia dwukrotnie przekręć stek. Gdy skórka jest brązowo-złota, zdejmij mięso z patelni i połóż, żeby odpoczęło przez połowę czasu smażenia. Przed podaniem wrzuć je na 20 sekund na gorącą patelnię.



© Adrian Richardson

powrót

Podobne przepisy

Bigos z wędzoną śliwką i śliwowicą
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Chili woźnicy
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia meksykańska
Marynowana łopatka barania
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z jagnięciny i baraniny

skomentuj przepis

#lucass22

30.06.2011 22:57


CYTUJ

eee tam nikt szczegolny tylko marco pierre white i gordon ramsay, stekom nie szkodzi sol tuz przed grillowaniem tylko solenie dluuuugo przed przyzadzeniem.

#menu99

08.01.2011 06:08


warszawa

CYTUJ

kto soli stek przed grilowaniem ? duzy -

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.