Delia  Smith

Idealna jajecznica


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith odc. 1
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Idealna jajecznica
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 jajka

20g masła

 

 

Przygotowanie:


Do rondelka wrzucamy połowę masła. Jajka lekko ubijamy, doprawiając solą i świeżo zmielonym pieprzem. Rozpuszczone masło rozprowadzamy po całym dnie rondelka. Pokrywamy nim również jego ścianki na wysokość trzech centymetrów – nie chcemy, by jajka do nich przywarły. Rondelek znów stawiamy na ogniu i wlewamy jajka. Najlepszy do mieszania jest drewniany widelec – można użyć drewnianej łyżki, o ile ma kształt umożliwiający dotarcie do każdego zakątka naczynia. Jajka mieszamy, aż zaczną się ścinać. Zdejmujemy je z ognia, gdy mniej więcej jedna czwarta masy jest jeszcze płynna. Dodajemy resztę masła i kontynuujemy mieszanie, aż się rozpuści. Podajemy na toście lub podpieczonym bajglu.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.