Roger Mooking

Hummus


Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

Hummus
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0






Dip z hummusu:

1 puszka ciecierzycy (800 ml): wodę odlej, opłucz ciecierzycę

2 łyżka jogurtu

½ szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia, (plus 1 łyżka extra)

sok z 1 cytryny

1 ząbek czosnku

1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę

szczypta cukru

1 pęczek posiekanej pietruszki

szczypta papryki w proszku

sól



Dodatek z czerwonej papryki i pietruszki:

Do miseczki wrzuć paprykę, wsyp cukier i sól. Dokładnie wymieszaj. Dodaj posiekaną pietruszkę i zmiksuj.





Dip z hummusu:

Do blendera wrzuć ciecierzycę, wlej jogurt, sok z cytryny i ząbki czosnku. W trakcie miksowania dolewaj cienką strużką pół szklanki oliwy. Przełóż do miseczki. Do miseczki wrzuć paprykę, dodaj cukier i sól. Zmiksuj. Dodaj posiekaną pietruszkę i zmiksuj. Posyp papryką dip z hummusu, udekoruj dodatkiem z papryki i pietruszki. Skrop dip pozostałą łyżką oliwy. Podawaj z piersią indyka nacieraną papryką (patrz: osobny przepis).



Opracowano na podstawie programu "Nuta egzotyki na co dzień".



powrót

Podobne przepisy

Pasta z szynką
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pesto
Katia Roman-Trzaska
Przepis z programu Little Chef (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Sos pomidorowy z trawą cytrynową
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Sos winegret Laury
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.42)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tzatziki
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Amerykański dressing z sera pleśniowego
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.