Roger Mooking

Hummus


Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

Hummus
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0






Dip z hummusu:

1 puszka ciecierzycy (800 ml): wodę odlej, opłucz ciecierzycę

2 łyżka jogurtu

½ szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia, (plus 1 łyżka extra)

sok z 1 cytryny

1 ząbek czosnku

1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę

szczypta cukru

1 pęczek posiekanej pietruszki

szczypta papryki w proszku

sól



Dodatek z czerwonej papryki i pietruszki:

Do miseczki wrzuć paprykę, wsyp cukier i sól. Dokładnie wymieszaj. Dodaj posiekaną pietruszkę i zmiksuj.





Dip z hummusu:

Do blendera wrzuć ciecierzycę, wlej jogurt, sok z cytryny i ząbki czosnku. W trakcie miksowania dolewaj cienką strużką pół szklanki oliwy. Przełóż do miseczki. Do miseczki wrzuć paprykę, dodaj cukier i sól. Zmiksuj. Dodaj posiekaną pietruszkę i zmiksuj. Posyp papryką dip z hummusu, udekoruj dodatkiem z papryki i pietruszki. Skrop dip pozostałą łyżką oliwy. Podawaj z piersią indyka nacieraną papryką (patrz: osobny przepis).



Opracowano na podstawie programu "Nuta egzotyki na co dzień".



powrót

Podobne przepisy

(odc.09)chutney z pieczarek i rodzynek
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Majonez
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
(odc.03) prowansalski sos z anchois
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Hummus ze świeżym tymiankiem
Jola Słoma
Przepis z programu Wiosenne ATELIER SMAKU (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Domowy ketchup
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.