Hummus

Przepis z programu Moja grecka kuchnia (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia arabska

Hummus
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 puszki ciecierzycy

sok z 4-5 cytryn

4 ząbki czosnku

zmiażdżone

100ml tahini

sól

papryka słodka w proszku

natka pietruszki i oliwa extra virgen do przybrania

 

 

Przygotowanie:


Odcedź ciecierzycę, zachowaj trochę zalewy. Zmiksuj ciecierzycę w mikserze, lub zgnieć tłuczkiem do ziemniaków. Dodaj sok z 4 cytryn, czosnek i tahini. Dokładnie wymieszaj, w trakcie mieszania masa zgęstnieje, w razie potrzeby rozrzedź ją zachowaną zalewą. Spróbuj i posól do smaku, możesz też dodać więcej soku z cytryny. Najlepiej smakuje, jeśli przegryzie się przez noc w lodówce. Podawaj w miseczce, przybrane słodką papryką w proszku i posiekaną natką pietruszki, oraz skropione oliwą z oliwek.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.