Jola Słoma

Hummus ze świeżym tymiankiem


Przepis z programu Wiosenne ATELIER SMAKU (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia arabska

Hummus ze świeżym tymiankiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

20 dag namoczonej fasoli

6 łyżek oliwy

3 łyżki pasty sezamowej

1 łyżeczka soli

sok z 1 dużej cytryny

1 garść liści świeżego tymianku

 

Przygotowanie:

Fasolę odcedzamy i zalewamy ponownie wodą. Gotujemy do miękkości przez ok. 1 godzinę. Miksujemy odsączoną fasolę z oliwą, pastą sezamową, solą i sokiem z cytryny oraz odrobiną wody z gotowania na jednolitą masę o konsystencji kremu. Na koniec mieszamy z posiekanymi liśćmi tymianku. Podajemy ze świeżym pieczywem lub grzankami.

powrót

Podobne przepisy

Kanapki Trześniewskiego
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Salsa barbecue
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Tzatziki z migdałami
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Dania wegańskie, Dobre dla dzieci
Oberżynowy kawior
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Majonez
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pasta ful z bobu
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Dania wegańskie

skomentuj przepis

#anat

16.01.2012 11:41


CYTUJ

zamiast fasoli używam ciecierzycy jest też super

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.