Ewa Chodakowska

Hummus z prażonym sezamem, granatem i sezamkami z siemienia lnianego


Przepis z programu Be Active. Ewa Chodakowska (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania dietetyczne

Hummus z prażonym sezamem, granatem i sezamkami z siemienia lnianego
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 1.0

Składniki:

30 g sezamu

30 g ciecierzycy

8 ml syropu z agawy

20 g granatu

10 g cukru brązowego

15 g siemienia lnianego

10 g korzenia imbiru

skórka z połowy pomarańczy

skórka z połowy cytryny

Przygotowanie:

Na patelni rozpuść cukier, dodaj siemię, startą drobno skórkę z połowy pomarańczy oraz starty imbir. Dokładnie wymieszaj i wylej na papier do pieczenia. Masę przykryj drugim arkuszem papieru i rozprowadź np. wałkiem lub butelką aby powstał równomiernie cienki sezamek. Odstaw do wystygnięcia.
Sezam spraż na patelni, przesyp do kielicha blendera, dodaj ciecierzycę, oliwę, syrop z agawy i zmiksuj na gładką masę. Hummus podawaj posypany pestkami granatu, w towarzystwie chrupkich sezamków.
Jeśli nie masz blendera z kielichem, sezam możesz utrzeć w moździerzu lub zamiast niego wykorzystać gotową łagodną pastę tahini.

powrót

Podobne przepisy

Budyń parmezanowy
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ostrygi z marynowaną szalotką
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Wiatraczki z ciasta francuskiego
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tarta z kozim serem i pomidorami
Katia Roman-Trzaska
Przepis z programu Little Chef (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tapasy
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Jaja a la flamenco
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.