Hummus z prażonym sezamem, granatem i sezamkami z siemienia lnianego

Hummus z prażonym sezamem, granatem i sezamkami z siemienia lnianego
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Ewa Chodakowska

Seria kulinarna:
Be Active. Ewa Chodakowska (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pasty do chleba
Kaloryczność:
469 kcal.

Składniki:

  • 30 g sezamu
  • 30 g ciecierzycy
  • 8 ml syropu z agawy
  • 20 g granatu
  • 10 g cukru brązowego
  • 15 g siemienia lnianego
  • 10 g korzenia imbiru
  • skórka z połowy pomarańczy
  • skórka z połowy cytryny

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Na patelni rozpuść cukier, dodaj siemię, startą drobno skórkę z połowy pomarańczy oraz starty imbir. Dokładnie wymieszaj i wylej na papier do pieczenia. Masę przykryj drugim arkuszem papieru i rozprowadź np. wałkiem lub butelką aby powstał równomiernie cienki sezamek. Odstaw do wystygnięcia.
Sezam spraż na patelni, przesyp do kielicha blendera, dodaj ciecierzycę, oliwę, syrop z agawy i zmiksuj na gładką masę. Hummus podawaj posypany pestkami granatu, w towarzystwie chrupkich sezamków.
Jeśli nie masz blendera z kielichem, sezam możesz utrzeć w moździerzu lub zamiast niego wykorzystać gotową łagodną pastę tahini.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA